No 1. septembra Rīgā pieaugs nešķiroto sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksa

admin.rLV, Paziņojumi

No 1.septembra Rīgā visās četrās atkritumu apsaimniekošanas zonās pieaugs nešķiroto sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksa (vidēji par 1.79 eiro/m3 bez PVN), tā trešdien, 28. augustā lēma Rīgas dome. Taču šķirojot atkritumus, iedzīvotājiem ir iespēja pat samazināt atkritumu apsaimniekošanas izmaksas.

Nešķirotu atkritumu apsaimniekošanas maksa no septembra pieaugs un turpinās pieaugt arī turpmāk. Tas ir vēl viens iemesls iedzīvotājiem aktīvāk šķirot atkritumus. Papīra, plastmasas, metāla, stikla atkritumu un tekstilmateriālu dalīta savākšana ir bezmaksas, BIO atkritumu maksa ir 60% no nešķiroto sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksas. Tādējādi, aktīvāk šķirojot, iespējams gan samazināt nešķiroto sadzīves atkritumu konteinera tilpumu, gan pieteikt retāku izvešanu, kas noteikti samazinās atkritumu apsaimniekošanas izmaksas iedzīvotājiem.

Atkritumu apsaimniekošanas maksas kāpums Rīgā seko pēc Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes šā gada 1.augustā pieņemtā lēmuma “Par SIA “Getliņi EKO” nešķirotu sadzīves atkritumu apstrādes tarifiem un sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifiem”, ar kuru apstiprināja SIA “Getliņi EKO” nešķirotu sadzīves atkritumu apstrādes tarifu 161,70 EUR/t līdzšinējo 146,39 EUR/t vietā (DRN likme 110 EUR/t). Tarifs stājas spēkā no šā gada 1.septembra un radīs papildu  atkritumu apsaimniekošanas maksas pieaugumu.

Pēc SIA Getliņi EKO datiem, poligonā ievesto nešķiroto sadzīves atkritumu sastāvu vairāk kā 60% apjomā veido tās atkritumu frakcijas, kuras iespējams šķirot to rašanās vietā. Pašvaldība aicina, ja pie jūsu privātmājas vēl nav šķiroto atkritumu konteinera – piesakiet to atkritumu apsaimniekotājam, ja nav pie daudzdzīvokļu nama – pieprasiet sava nama apsaimniekotājam.

Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumi saskaņā ar līgumiem, kas noslēgti ar Rīgas pašvaldību, atbilstoši Atkritumu apsaimniekošanas likuma 18. panta prasībām, ir iesnieguši iesniegumus par izmaksu pieaugumu, kas ietekmē atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu cenu un kuru ir izraisījis ārējs, no apsaimniekotāja neatkarīgs faktors – inflācijas ietekme, darbspēka izmaksas, apglabāto sadzīves atkritumu izmaksas u.c.

Papildus pašvaldība vērš uzmanību, ka atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu maksas pieaugums būs arī no nākamā gada 1.janvāra, kad mainīsies DRN (dabas resursu nodokļa) likme atkritumu apglabāšanai no 110 EUR/t uz 120 EUR/t.

Atkritumu apsaimniekošanas likums nosaka, ka pašvaldības lēmumā apstiprinātā maksa par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu ietver visas izmaksas par nešķiroto un dalīti savākto atkritumu savākšanu, pārvadāšanu, pārkraušanu un šķirošanu. Šī maksa ietver arī starpību starp dalīti savāktu bioloģisko atkritumu apsaimniekošanas izmaksām un bioloģisko atkritumu apsaimniekošanas maksu, kas Atkritumu apsaimniekošanas likumā noteikta kā 60% no nešķiroto sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksas.

Informāciju sagatavoja: Ineta Miglāne, Rīgas pašvaldības Komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinatore, e-pasts: ineta.miglane@riga.lv