Notiek Velnezera attīrīšana ar mērķi palielināt skābekļa daudzumu

admin.rLV, Paziņojumi

Lai paaugstinātu skābekļa daudzumu Velnezerā, ir sākts attīrīšanas process no vēsturiskā fosfora piesārņojuma, izmantojot speciāli ezeram uzbūvētu attīrīšanas laivu. Tas tiek īstenots, izmantojot Zviedrijā izstrādāto ALUM attīrīšanas metodi.

“Rīgas pašvaldībai Velnezera attīrīšanas projekts ir ļoti būtisks, jo ik dienu pie ezera pavada liels skaits iedzīvotāju, vienalga vai tā būtu vasara vai ziema! Patiesībā šajā gadījumā runa nav tikai par iedzīvotājiem, bet arī par zivīm, kurām pēc attīrīšanas tiks nodrošināts nepieciešamais skābekļa daudzums. Šāda metode tiek pielietota ne tikai pirmo reizi Latvijā, bet pat visā Baltijā. Prieks, ka tieši Rīgas pilsēta ir tā, kur ciešā sadarbībā ar Latvijas Hidroekoloģijas institūtu tiek īstenots šāds projekts, it sevišķi tik urbānā vidē kā Velnezera apkārtne,” norāda Mājokļu un vides departamenta vadītājs Edijs Pelšs.

Trešdien Velnezera krastā notika informatīvs pasākums, kurā piedalījās Zviedrijas uzņēmuma “Vattenresurs” pārstāvji, Rīgas pašvaldības pārstāvji, kā arī Latvijas Hidroekoloģijas institūts (LHEI). Pasākuma laikā tika demonstrēta attīrīšanas tehnoloģija. Velnezers, kas atrodas Juglas apkaimē (Rīga, Malienas iela 64), tiek attīrīts vēsturiskā fosfora piesārņojuma dēļ, kas radies cilvēku darbību rezultātā gadu gaitā. Neattīrītā Velnezera dēļ samazinās skābekļa daudzums ūdenī, vasarās pastiprināti zied aļģes un ezers aizaug. Tas var būtiski ietekmēt tā ekoloģisko stāvokli un pieejamību rekreācijai. Attīrīšanas mērķis ir uzlabot ūdens kvalitāti, veicināt bioloģisko daudzveidību un padarīt ezeru atkal pieejamu sabiedrības aktivitātēm.

Līdz 18. oktobrim pie Velnezera atradīsies informatīvā telts, kurā iedzīvotājiem būs iespēja uzdot jautājumus par attīrīšanas procesu, kā arī satikt projekta komandu. Iedzīvotājiem būs lieliska iespēja iepazīties ar ALUM metodi, kas Latvijā tiek izmantota pirmo reizi, un gūt priekšstatu par tās priekšrocībām. Informatīvā telts pieejama katru dienu no plkst. 10.00 līdz 18.00.

Zviedrijā ALUM metodi izmanto jau vairāk nekā 60 gadus, un tā ir pierādījusi savu efektivitāti. Ūdens kvalitātes uzlabošanos varēs novērot jau dažu dienu laikā, palielinoties ūdens caurredzamībai un skābekļa daudzumam. Šis ir ilgtermiņa risinājums, kas varētu saglabāt pozitīvo ietekmi uz ezeru daudzu gadu garumā.

Velnezera attīrīšanas process ir svarīgs solis ne tikai ekoloģijas uzlabošanai, bet arī sabiedrības veselības aizsardzībai, jo zilaļģu ziedēšanas laikā ezerā parādās bīstamas vielas. Tieši tāpēc projekts solās kļūt par nozīmīgu soli ūdeņu aizsardzībā Latvijā. Velnezers ir izvēlēts par pirmo demonstrācijas vietu Baltijas mērogā.

Plānotā ezera attīrīšana tiks īstenota projekta TRUST ALUM gaitā, tādā veidā risinot Baltijas reģionam aktuālo ekoloģisko problēmu – eitrofikāciju. Projektu īsteno Latvijas Hidroekoloģijas institūts sadarbībā ar Zviedrijas uzņēmumu “Vattenresurs” un Rīgas pašvaldību.

Informāciju sagatavoja: Nora Urtāne, Rīgas pašvaldības Komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļa. Sindija Grāvere, Rīgas pašvaldības Komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinatore, e-pasts: sindija.gravere@riga.lv.

Velnezera attīrīšana (16.10.24.)

Autors: Rīgas pašvaldības Komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļa